EILEEN GRAY

Publicat per gerard_mx on 8:32

Eileen Gray (9 d'agost de 1878 - octubre 31, 1976) va ser una artista de la laca, dissenyadora de mobles, d'interiors i arquitecta irlandesa ben coneguda per incorporar el treball de la laca amb luxe a l'International style. Va ser una de les primeres dones reconegudes internacionalment en l'activitat del disseny industrial.
Igual que moltes dones de la seva classe social, Gray va rebre una educació formal, ia part dels períodes intermitents d'estudi en un internat en Dresden, Alemanya, va ser educada des del principi per institutrius. Va fer la seva primera visita a París el 1900, a acompanyar la seva mare a l'Exposició Universal. L'any següent, 1901, es va matricular en dibuix a la Slade School of Art de Londres, i durant les visites que realitzava al Museu Victòria i Albert va desenvolupar la seva admiració pels treballs asiàtics de la laca. Aquest període d'aprenentatge li va servir per independitzar-se de la seva família, decisió que es va veure precipitada a causa d'una sèrie de modificacions a la casa familiar de Enniscorthy el 1985, transformada en una mansió d'estil victorià, canvi que desagradar per complet a Eileen.
El 1905 torna a Londres a causa de la malaltia de la seva mare i continua els seus estudis a la mateixa Slade School of Art i no és fins el 1906 que es va establir definitivament a París, en un apartament de la rue Bonaparte (prop de l'església de Saint -Germain des Prés), que va ocupar la resta de la seva vida. Durant el mateix any començaran les relacions entre ella i el mestre de la laca japonès, Seizo Sugawara.
El 1913, va celebrar la seva primera exposició, mostrant alguns panells decoratius al Salon des Artistes Décorateurs. Però no va ser fins al 1922 quan, després de guanyar-se la reputació com la primera artista europea del segle XX a adaptar les tradicionals tècniques asiàtiques sobre l'ús de la laca en el disseny, que Gray va decidir obrir una botiga de decoració, Jean Désert, on va mostrar els seus catifes i dissenys de mobiliari.
El 1932 va començar a projectar la seva pròpia casa d'estiueig als afores de Menton, a prop de Castellar, França, que va estar acabada el 1934, i després d'això Gray va fer servir molt del seu temps al sud de França. Llogar un apartament amb vistes al port de Saint-Tropez com a refugi dels dies d'estiu i les creixents multituds de la Côte-d'Azur. Malgrat l'augment de popularitat de la ciutat, va continuar visitant la zona en nombroses ocasions, construint la seva darrera casa, Lou Pérou (1954-61), entre les vinyes de Chapelle-Ste-Anne, encara que París va seguir sent la seva principal residència.
El 31 octubre 1976 Eileen Gray mor a París als 98 anys; les seves cendres són enterrades al cementiri de Père Lachaise, París.

1 comentaris:

Comment by familianata on 1 de març de 2010 a les 6:24

Et felesito perque crec que vas escriure molt.

 

Publica un comentari a l'entrada